1 Kasım 2013 Cuma

KİMYA HATUN/SAİDE KUDS

Gönderen: Şenay Salihoğlu

Kimya Hatun, 2006 yılında İran’ın en prestijli ödüllerinden olan Parvin Etesami Edebiyat Ödülü almış bir kitap.  Mevlana’nın üvey kızı Kimya Hatun’un gerçek hikâyesi diye belirtilen bu kitabın hayatıma girişi 4 yıl öncesine rastlar. Roman tadındaki biyografi kitaplarına olan düşkünlüğümden almış olduğum, okurken de karın ağrısı çektiğim güzel bir kitaptır Kimya Hatun.
Eşini kaybettikten sonra Mevlana Celaleddin-i Rumi ile evlenen Kerra Hatun, kızı Kimya Hatun ile birlikte kocasının haremine yerleşir. Anne-kız arasındaki bağ bu evlilik sonrasında yavaş yavaş sekteye uğrar. Kerra Hatun, Şems’in, kocasının hayatına girişiyle birlikte Mevlana Celaleddin -i Rumi ile olan evliliğinde mutsuz bir kadına dönüşür. Bu da kızıyla olan iletişime yansır. Annesine olan düşkünlüğünden ötürü Kimya Hatun bundan büyük bir üzüntü duyar.  Bunun dışında Mevlana’nın hareminde yaşıyor olmak yeterince zordur ve kendini kapana kısılmış, özgürlüğü elinden alınmış gibi hisseder. Şems’le olan evliliği sonrasında Kimya Hatun’un kendisi de mutsuz kadınlar kategorisine  girmiş olur.
Yazarın, Kimya Hatun’un gözünden, annesini izleyişini ve ondaki değişimleri sindirmeye çalışırken kendiyle olan mücadelesini, kendi dünyasındaki psikolojik savaşı yansıtma stilini, peksevdim.  
Sonu hüzün veren, kafalarda “acaba mı? ” diye soru işaretleri bırakan, bence okunmaya değer kitaplardan biri.  
Kitaptan kısacık bir alıntı:  
“ O zayıf yapılı saf kadınlara güvendiği ve onlarla meşveret ettiği için kendinden utanıyordu. Tanrı boş yere, “ Bir kadının tanıklığı yeterli değildir “ demezdi zaten. Mutlaka bildiği bir şey vardı! Kolayca kandırılıp her şeyi rahatça unutabiliyorlardı. Âlim ve değerli babalarını bir şeyda bülbülüne dönüştüren, onu çocuk oyuncağı haline getiren ve aile haysiyetlerini hiçe sayan bir adamın yaptıklarını ne de çabuk unutmuşlardı? Derdini kimlere anlatacağını bilmeyecek kadar şaşkındı. Kime içini dökebilirdi ki? “


Kimya Hatun
Yazan: Saide KUDS
Farsçadan Çeviri: Veysel Başçı
Yakamoz YayıncılıkCep Kitabı 2009 / 327 sayfa

Hiç yorum yok:

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?