29 Mart 2013 Cuma

SAKLI GÜL/REYES MONFORTE


Gönderen: http://yuregiminiklimi.blogspot.com



Vişegrad şehrinde yaşayan Boşnak bir ailenin kızı olan Zehra'nın yakın zamanda gerçekleşen, Sırp Boşnak savaşında yaşadıklarının anlatıldığu bir kitap. Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim, savaş zamanı kadınların başına gelen en acı olayları anlatıyor. Tecavüz, aileden kopuş, yaşama umudu, aşk, ayrılık, tecavüz meyvesi suçsuz bir çocuk dünyaya getirmek, savaştan kaçış, tüm acıları ile yeni bir hayata başlangıç, savaş sonu aileye dönüş ve tekrar acılara gömülmek, utanç vs. Tüm duyguları bir arada bulabileceğiniz bir gerçek hayat hikayesi.
 
Zehra ve ablası Suhra arasında geçen telefon konuşmasını size aktarıyorum. 
SAYFA 203

"sizin için ne yapabilirim, bilmiyorum. Ne yapayım? Tanrım, ne yapabilirim?
 
"Yaşamak. yaşayabilirsin. Her gününü, her saatini, her anını büyük bir tutkuyla yaşayabilirsin. Yaşa, gül, ağla, eğer istersen tabii, ama yaşadığın için mutluluktan olsun. Sokağa çık ve haykır. Bir terasa otur ve bir kahve iç. Çarşıya git bir kilo portakal al. Bisiklete bin ve güçten düşene kadar sür; sonra da bir banka otur ve dinlen. Tiyatroya git ya da kütüphaneye. Bir film seyret. Nehirde yıkan ve güneşlen... Beni anlıyormusun kardeşim? Ne  dilersen onu yap ama mutlaka yap. Sanki yarın olmayacakmış gibi. Kendini özgür hisset. Birde şunu unutma. Dudaklarını koyu kırmızı renge boya; yeni açılan müthiş güzellikteki gülün taç yaprakları gibi görünsünler. Yapacaksın değil mi?"

Daha fazlası: Burada


Saklı Gül/Reyes Monforte
Pegasus Yay./2012, 1. bası/424 sayfa
Çeviren: Pınar Gökpar
Roman 

 

2 yorum:

Sohbet dedi ki...

okunmulması gereken mukemel bir kitap aslında herkesinde okumasını tavsiye ederim..

Sevi dedi ki...

İncir Kuşları adlı roman da aynı acıları anlatıyordu. Ben bunu da okumak istiyorum. Size de İncir Kuşları'nı tavsiye ederim...

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?