27 Ağustos 2013 Salı

MARİFETLER/URSULA K. LE GUIN


Gönderen: Leylak Dalı



Bunca yılda bunca kitap okumuş biri olarak Ursula Le Guin adını duymamış olmam imkansızdı tabii ki ama okumamış olmam pekala imkan dahilindeydi. Oldum olası fantastik edebiyata çok fazla ilgi duymadım, birkaç istisna dışında. Yazarın fantastik tarzda yazdığını bilmem belki okumayı geciktirme sebeplerimden biriydi. Sonunda bir genç dostum bana "Marifetler"i hediye etti kendisinin çok sevdiği Ursula ile tanışmam için. Kitap bir süre okunmayı bekleyenler kulesinin katlarında ikamet ettikten sonra geçtiğimiz günlerde geçici ikametgahından ellerime ulaştı. Ulaşır ulaşmaz da "Vah!" dedirtti bana, "neden bunca geç kalmışım?"

Antropolog bir baba ile yazar bir annenin kızı olan Ursula Le Guin 1929 doğumlu ve halen ABD Oregon'da yaşıyor. Kitaplarının konuları fantastik ve yarı gerçekçi olan yazar pek çok edebiyat ödülünün de sahibi. En tanınan eserleri "Mülksüzler" ve "Yerdeniz" serisi. "Marifetler"e gelince, kısaca şöyle özetleyebiliriz: 

"Hükmedemeyeceği marifetini kullanmamak için gözlerini mühürleten Orrec ile marifetini kötüye kullanmayı reddeden özgür ruhlu Gry'ın öyküsü". Belki ortada bir marifet bile yoktur ve kimi zaman sıradan bir insan olmak marifet sahibi olmaktan daha fazla mutluluk verebilir.

Benim gibi fantastik edebiyat sevmeyen bir okuyucuyu bile etkileyebiliyorsa ve hele de fantastik seviyorsanız Ursula Le Guin kitaplarını kitaplığınızdan eksik etmeyin derim...


Marifetler/Ursula K.Le Guin
Metis Yay./2012 4. bası/186 sayfa
Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
Roman


Not: Bir önceki postumuzda yorum bırakan takipçilerimizden birine kura ile kitap hediye edeceğimizi belirtmiştik. Katılma süresi Cuma akşamına kadar. Bizi bu nedenle eleştiren takipçilerimiz oldu ama bizimki sadece kitap okumayı teşvik amaçlı ve izleyip paylaşımda bulunan dostlarımıza bir teşekkür hediyesi olarak düşünülmüş bir etkinliktir. Ne takipçi sayımızı arttırmak, ne de onlarca yorumumuz olsun yönünde bir düşüncemiz söz konusu değil. Okumayı sevenler zaten blogumuza ulaşır...


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ursula K. Le Guin çoğu kitabını aldığım halde henüz hiçbir kitabını okumadığım bir yazar. Marifetler, Sesler ve Güçler üçlemesi ise almadıklarım arasında. Önümüzdeki aydan itibaren, her aya bir fantastik kitap okumalarıma eklenecekler. Teşekkürler ve sevgiler.
Mine

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?