18 Temmuz 2013 Perşembe

ZAMAN YOK VE ZAMAN ÇOK/BRIGITTE LABBE-MICHEL PUECH


Gönderen: İki Balık Bir Kedi





“Zaman çok mu, zaman yok mu? Çabucak büyümeli miyiz, yoksa bir süre daha bebek kalmak istiyorsak, işi ağırdan alabilir miyiz? Pastamızı bir çırpıda mideye mi indirmeliyiz, yoksa tadını çıkarmak için yavaş yavaş mı yemeliyiz? Ödevlerimizi hemencecik bitirmeli miyiz, yoksa başlamadan önce biraz daha oynayabilir miyiz?”
Ne dersiniz?

Ben de ara ara “zamanım yok” diyenlerdenim.

Bu kitabı okuduktan sonra bu cümleyi rahatlıkla kuramayacağım çünkü “zamanım yok mu yoksa çok mu?” sorusuyla tanıştım bir defa, geri dönüşüm yok.

Dişçi koltuğundayken ya da sıra beklerken zaman hiç geçmezken kitap okuyup kahve içtiğimiz ya da denizi seyrettiğimiz an’larda akreple yelkovan sanki birbirini kovalar.

Peki zaman neye göre çabuk neye göre yavaş geçer?

“Yaşadığımız, zamanın kendisi değildir. Yaşadığımız, geçen zamanı değerlendirme biçimimizdir.” diyor Brigitte Labbe (kısaca Brigitte Abla)

O halde zamanı güzel geçirmek de kendimize zindan etmek de bizim elimizde. Mi?

Emirleri kim veriyor?

Patron “zaman” çünkü boyumuz 1.40 olduğunda değil de doğum yılımızın tam 9 yıl sonrasında doğum günümüzü kutlayıp, sabah gün aydınlandığında değil de tam 7.10’da kalkıyoruz.

“Zamanımız hep başkaları tarafından dolduruluyorsa, sanki hiç zamanımız yokmuş gibi hissederiz. Bu da, gerçek zamanın, boş zaman olduğunu gösterir. Sıkılmak, zamanın içinde ne kadar boşluk olduğunu anlamamızı sağlar. Düşünmek için zaman gerekir. Hayal etme zamanı, hiçbir şey yapmama zamanı.”

Bazen insanın gerçekten her şeyden ve herkesten biraz uzaklaşıp kendine vakit ayırması, hayal kurması, hiçbir şey yapmaması gereklidir. Ancak bu vakit çoğu kez bize “lüks”müş gibi gelir; çünkü böyle bir şeye ayıracak vaktimiz yoktur :)

23 kitaplık “Çıtır Çıtır Felsefe” serisinde çocuklar kadar yetişkinler de kafalarına takılan soruları güzel örnekler ve çok eğlenceli karikatürler eşliğinde tartma/biçme imkanı yakalıyor. Bu kitapta da “zaman çok” mu ya da “zaman yok mu” sorusuna neşeli cevaplar vermekle kalmıyor; ara ara kafamızı daha da karıştırıyor. Üzerinde düşünecek ne çok şey var; peki bunları düşünmeye zamanımız var mı? :)





Zaman Yok ve Zaman Çok/Çıtır Çıtır Felsefe

Yazan: Brigitte Labbe-Michel Puech

Resimleyen: Jacques Azam
 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

kendi çocukluğumda.. yeterince çocuk kitabı olmadığından.. erkenden annemim kitaplığına atlamıştım..
şimdi bir yandan çocuk kitaplarına hayranlık duyarken.. diğer yandan.. sözü edilen uzamış ergenliğin nedeni bu güzel kitaplar olabilir diyorum..
doğrusu bu kitapları okuyabilmek uğruna büyümemeyi yeğlkerdim =)

atalet..

Unknown dedi ki...

Çocuk kitapları okumak için çocuk olmaya gerek yok ki :)
Ama ben de bu kitapları küçükken okusaydım keşke diye hayıflanıyorum bazen..
O saf bakış açısıyla nasıl okurdum acaba bilemem ama şu an okudukça beni çok mutlu ettiklerini biliyorum :)

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?