15 Temmuz 2013 Pazartesi

PERİ GAZOZU/ERCAN KESAL


Gönderen: Leylak Dalı


 
Ercan Kesal'ı "3 Maymun" filmindeki politikacı adayı rolüyle tanıdığımda ne doktor olduğundan haberim vardı, ne senaryo yazarlığından, ne de daha önce ismini duymuştum. Sonrasında da takip etmedim zaten, filmde canlandırdığı tip yeterince itici olduğundan bir çeşit eşleştirme yapmıştım sanırım. Ardından "Bir Zamanlar Anadolu'da" filminde hem senaryo katkısını öğrenip, hem de şahane bir biçimde canlandırdığı muhtar rolünde izleyince ilgim artmaya başladı. Geçen yıl Altın Portakal Film Festivali'nde başrolünü oynadığı "Küf" filmini de gördükten sonra yazdığı kitabı okumak kendi adıma farz oldu. Hevesle başlayıp tahammül edilmez derecede sıktığı için yarıda bıraktığım bir kitabı kenara attıktan sonra aldım elime piyasaya yeni çıkan "Peri Gazozu"nu. 5 saat sonra son satırını okumuştum ve buruk bir gülümsemeyle kapağını kapatmıştım. Ercan Kesal bir İç Anadolu kentinde (Avanos) başlayan çocukluğunu, farklı okullarda geçen ilk gençliğini, fakülte yıllarını, çeşitli köy ve kasabalardaki mecburi hizmet hekimlik günlerini ve İstanbul'daki hastane yaşamını akıcı bir dille dile getirmiş kitabında. Kitabın adı da  babasının sahibi olduğu gazoz imalathanesinden geliyor: "Peri Gazozu". Okunan her bölüm çok tanıdık, çok bizden. Kimi zaman inceden bir hüzün sarıyor, kimi zaman umutsuzluk, derken yüzünüzde bir gülümseme oluşuyor, yüreğinizde umut. Anılardan süzülüp günümüze bağlanan olaylar yalın ve akıcı bir dille anlatılmış ve yazar sanki karşınızda oturup sizinle sohbet ediyormuş gibi bir duyguya kapılıyorsunuz. Ben bu kitabı büyük bir zevkle okudum ve okuyan pekçok kişinin de seveceğini umuyorum. Aşağıdaki fotoğraf kitapta sözü geçen E. Smith'in "Taşra Doktoru" isimli fotoğrafı, sizi arama zahmetinden kurtarayım istedim :)



Peri Gazozu/Ercan Kesal
İletişim Yay./ 2013, 1. bası/196 sayfa 
Anı


3 yorum:

zero dedi ki...

Ercan Kesal'in gazete yazıları da pek güzel olurdu. Yine hikayeler anlatırdı o yazılarda da. Kendi hayatından olsun, kurgu olsun... Eminim o tatta bir kitap olmuştur. Okuyacağım.

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Zero'nun dediği gibi gazeten de takip ediyorum Ercan Kesal'ı ancak kitabını senden öğrendim Leylağım.ben de oyunculuğunu çok beğeniyorum.
Belli ki kitap da çok güzelmiş, bunu da listeye ekliyorum, özlemle okuma günlerimi ve bloglara keyifle dönmeyi diliyorum:)
Bilgilendirme için tekrar teşekkür;)

serpil dedi ki...

Yarım bıraktığın kitabı çok merak ettim.

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?