29 Mayıs 2013 Çarşamba

MR. GWYN/ALESSANDRO BARICCO



Gönderen: Selgin GB




Mr. Gwyn için  tereddütsüz kendine güvenli, duru karakterlerin akıcı, sade bir anlatımın içinde sağlam bir kurgunun çatısı altında bir tür rapsodisi diyebilirim. Daha ilk birkaç bölümde hikaye tarafından sarmalanan okur büyük bir huzurla kendini metne teslim ediyor.

Alessandro Baricco’nun Mr. Gwyn karakteri ile bir yazarın kitap bittikten sonra neden bir gölge haline dönüşmesi gerektiğini, Rebecca ile gerçek ve sadık okurun yerinin hiçbir şeyle değişilmez olduğunu, Came Town’lu cam ustası ve onun elyapımı Caterina de Medici ampulleri ile aslında herşeyin süresi planlanmış bir kurgusallığını, Su Geçirmez Eşarplı Kadın ile hepimizin hayatımızda alçakgönüllü, yol gösterici, öğretici bir bilgeye ihtiyacımız olduğunu ve aslında içimizden onu keşfedip çıkarabilirsek her şeyin ne kadar kolay ve olması gerektiği gibi akacağını anlatışındaki zerafeti bence her iyi okur tatmalı.

‘Yazar’ diye nitelenenlerin TV reklamlarında oyunculuk yaptığı, hafta sonu eklerinde çarşaf çarşaf röportajlarla aslında okurunun okuduğunda kitabını anlayacağını görmezden gelerek bir daha, bir daha ve bir daha bıkmadan usanmadan anlattığı  bir zaman ve coğrafyada  ‘kitap sevenler’ için keyifli bir okuma vaadeden bu kitabı tavsiye ediyorum.


Mr. Gwyn/Alessandro Barıcco
Can Yay./2013, 1. bası/176 sayfa
Çeviren: Şemsa Gezgin
Roman 



1 yorum:

KİTAPLIK KURDU dedi ki...

"anlatışındaki zerafeti "

şu anda en büyük açığımız zerafet ve rikkat olduğundan.. sırf bu iki sözcük için alırım da okurum da..
ama esas senin önerin olarak alırım ve okurum..


kitaplik kurtlarından atalet olan

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?