20 Mayıs 2013 Pazartesi

CÜMLETEN İYİ YOLCULUKLAR/DERL. HAYDAR ERGÜLEN


Gönderen: Leylak Dalı


 


Geçen hafta çıktığım bir haftalık Marmaris-Datça yolculuğunda eşlik etti bana bu kitap. Garip bir adetim vardır, herhangi bir yere giderken duruma uygun kitaplar alırım yanıma; gittiğim şehri anlatan ya da yola çıkış sebebime benzer konular seçerim. Bu defaki amiyane deyimle "cuk oturdu". Haydar Ergülen'in derlediği ve 21 yazarın yazılarıyla katkıda bulunduğu kitapta yolculuklar-özellikle de otobüs yolculukları-konu alınmıştı ve birkaç tanesinde yolculuğun menzili benim menzilimle örtüşüyordu. Otobüs ya da otomobilde kitap okumak bulantıya sebep olur bünyede ama bu defa ön sırada oturmamın da etkisiyle midir, kitabın akıcı dilinden midir su gibi aktı gitti 100 sayfa yol boyunca, kalan sayfalar da gittiğim yerlerde ve dönüş yolunda tükendi. 

İçlerinde Ahmet Büke, Refik Durbaş Şükrü Erbaş, Ahmet Telli, Nalan Barbarosoğlu gibi tanınmış yazar ve şairlerin de bulunduğu 21 yazar kendilerinde iz bırakan bir ya da birkaç yol hikayesini anlatmışlar. Sade bir dille, adeta sohbet ediyormuş gibi sıcak bir anlatımla yazılmış bölümlerin çoğu. Bende en çok iz bırakan varış noktası Erzurum olan bir yolculuğu anlatan ilk yazı, Sıddık Akbayır'ın yazısı oldu. Son satırı okuduğumda ince bir hüzün kaplamıştı içimi.

Yol hikayelerini, seyahat yazılarını seviyorsanız bu kitabı da seveceksiniz. Bir kenarda bulundurun yolculuklarınıza eşlik etsin...



Cümleten İyi Yolculuklar/Derl. Haydar Ergülen
Kırmızı Kedi Yay./2012, 1. bası/280 sayfa
Seyahat günlüğü



Hiç yorum yok:

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?