14 Mayıs 2013 Salı

AVİGNON BEŞLİSİ/ LAWRENCE DURELL

Gönderen: Selgin GB

 Fotoğraftaki kupayı arkadaşım kitabın peşine gittiğinde Avignon'dan getirmişti. İçindeki çay şimdilerde Danimarka'da olan o arkadaşımın sıcaklığını ellerime veriyor.



Lawrence Durrell’ı belki bilir tanır, belki bilir tanımaz, belki de bilmez tanımazsınız. Ben birincilerden yani şanslılardanım.
Lawrence Durrell İngiliz’dir ve diplomatik görevinden ötürü Ege – Akdeniz coğrafyasını iyi bilir(di). Belki de kendime yakın hissetmeme temel neden budur.
Aslında sizlere önce İskenderiye Dörtlüsü’nden bahsetmeliydim ama ben son okuduğumdan yana tercihimi kullandım.
Avignon Beşlisi’nde olaylar temelde Fransa’nın Avignon bölgesinde (bilmeyenlere not, bir dönem burası papalığın merkezi olmuştur) geçmekle birlikte Mısır, İngiltere ve İsviçre büyük yer kaplar. Beş kitap birbiriyle bağlantılıdır, zaman olarak II. Dünya Savaşı sonrası ele alınmaktadır. Durrell bazı karakterlerini başka karakterlerinin yansılmaları olarak kurgulamıştır. Durrell bu serinin ilkini 1974’de sonuncusunu ise 1985’de yayınlamıştır.
Seri ile  ilgili olarak ayrıntılı karakter analizleri çarpıcı olduğunu ve bunlarla birlikte kitabın bütününün psikiyatriye ara ara göz kırpıyor oluşunu vurgulamak önemli. Hatta öyle ki, ana karakterlerden Constance bir psikiyatrist ve kitaplardan birisinin temel dayanağı bir vaka sunumu olan dört dörtlük bir tıbbi makale.
Seriye dair bir anekdot; bir arkadaşım kitabı okurken kalkıp Fransa’ya gitmişti kitapta sözü geçen yerleri görmek için ve hatta akıl hastanesini de bulmuştu.
Son olarak bu seri  sadece Uykusuz Konsolos bölümü ve karakterlerden çingenelerin arasında yaşamını sürdürmeyi tercih eden Sabine’in izini sürmek için bile okunur, der ve giderim. Öyle yani..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ilk yorum da bu haftanın nöbetçi editörü..benden olsun.. İskenderiye dörtlüsünü okumuştum.. ilginçti.. şimdi beşlemeyi de eklemek lazım listeye.. teşekkür ederim anımsatma için..

atalet

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?