15 Şubat 2013 Cuma

NEDİM GÜRSEL/AŞK KIRGINLIKLARI

Gönderen: Özlem Öztürk



 Sevdiğiniz bir yazarın yeni çıkacak kitabını beklemek ne garip bir duygudur; okumanın keyfini bilmeyene ne kadar atlatsan, eksik kalır anlattıkların.

''Aşk Kırgınları'', benim için uzun bir bekleyişin ardından geliyor sonunda. Nedim Gürsel'in kaleminden hangi şehrin sokaklarında gezeceğimi biliyorum: Venedik.

Yıllar önce beraber aynı şehrin sokaklarında dolaştığımız olmuştu. ''Resimli Dünya'' isimli kitabında, romanın kahramanı Sanat Profesörü Kamil Uzman'ın bu şehirde yaşadığı gibi hayal kırıklıkları değil ama başka türlüsü düşmüştü yüreğime.

Kamil Uzman'ın ardı sıra Bellini'lerin peşinden o kadar sürüklenmiştim ki, şehre gittiğimde Accademia'nın kapısında bulmuştum kendimi. Hüsran müzenin bilet gişesinde çıkmıştı karşıma. Bellini'lerin tablolarının olduğu galeri bir müddet kapatılmıştı.

Şimdi yine Venedik'te Nedim Gürsel. Yaşamayı çok sevdiğini düşündüğüm hayal kırıklıkları, yine yazara yol arkadaşı. Bu sefer Thomas Mann'ı almış yanına, şehrin dar sokaklarında peşine düşülen bir sevgilinin gölgesini arıyor. Venedik, her geçen gün denize doğru adım adım yürürken, Nedim Gürsel şehrin içine doğru ilerliyor. Başka kimler yok ki yanında?

Marcel Proust var mesela: Önce annesiyle varıyor paslı şehre, sonra sadece yalnızlığını alarak geliyor bir daha. Aragon, bu şehirde kalbinin kırıklarını toplayıp dönüyor Paris'e. George Sand ve Alfred de Musset başka bir hikâyenin geçmişte kalmış konukları. Ah, Hemingway bir de! On dokuzunda bir İtalyanın aşkına emanet ediyor yaşını başını almış yıllarını...

Aşk, kırgınlıklarıyla beraber Venedik'e uğruyor bu sefer...

Kimbilir başka hangi şehirlere uğrayacak yeniden!

Nedim Gürsel
Aşk Kırgınlıkları,
Doğan Kitap, 2013, 144 sayfa

2 yorum:

serpil dedi ki...

Çok güzel bir yazı bu, teşekkürler :)

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Nedim Gürsel benim yolculuk arkadaşım gibidir, onun kitaplarını okurken onunla gezerim...
Bu da mutlaka okunacaklar arasında:)
Güzel anlatım için teşekkürler...

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?