11 Ocak 2013 Cuma

FRANSIZ TEĞMENİN KADINI/JOHN FOWLES


Gönderen: Selgin GB/Defter



John Fowles’u severim. Sevdiğim yazarlardan bazıları farklıdır, onları usta bellerim. John Fowles’un postmodern edebiyatın kurucularından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu kitapta da postmodernizmin önemli unsurları mevcut. 


Konu Viktorya dönemi İngilteresi’nde geçiyor. Soylu Ernestina ile evlilik hazırlıkları yapmakta olan Charles’ın bir Fransız Teğmen’le adı çıkmış, kasabanın diline düşmüş Sarah’a olan aşkı anlatılıyor. 

John Fowles tüm davetkârlığıyla okuru hikâyeye dâhil olmaya çağırsa, okur öyle olduğunu sansa ve hatta Fowles karakterlerin kendi başlarına hareket ettiğini, onları kontrol edemediğini iddia etse de tek ve mutlak bir gerçek var, o da tek hâkimin Fowles olduğu. Şunu belirtmek gerekir ki, Fowles’un efendiliğine teslimiyet bir okur olarak her zaman keyif verici bir serüven.

Bitirirken bu kitabın başrollerini Jeremy Irons ve Meryl Streep’in oynadığı, 1981 yapımı enfes bir filmi olduğunu da belirteyim.

Fransız Teğmenin Kadını/John Fowles
Ayrıntı Yay./425 sayfa
Roman
 



12 yorum:

dersaadet dedi ki...

Üç defa sanırım aldım elime bu kitabı. Çok hevesle satın almıştım oysa. Bu yorum neden bilmem ama çok iyi geldi. Bazı kitapların zamnı vardır bende nedense. Bunun da zamanını bekleyeceğiz. Ama öyle görünüyor ki bu yorumdan sonra ben bu kitabı kısa zamanda okuyacağım:)

Bucera dedi ki...

Oyy orkidenin güzelliğine bak

Bucera dedi ki...

Oyy orkidenin güzelliğine dem vurmadan geçemeyeceğim kitap derseniz onlar zaten güzel :)

Adsız dedi ki...

Kahve, kitap, sinema üçlemesinin 2 ayağı tamamlandı... Şimdi sıra sinema blogunda. Okuru-yazarı, faydalananı bol olsun, hayırlı olsuuuuun!

lale dedi ki...

kakarakikiri dün akşam aklıma geldi,biri de sinema işine el atsa diye:))

Kitabı okumuş ,filmini izlemiş ve de çok sevmiştim.

MAVİANNE dedi ki...

ne kadar güzel

atalet-buduar dedi ki...

okumuş ve çok sevmiştim.. tuhaf ki filmi de öyle.. oysa okuduklarımın filmlerini genellikle sevmem.. belki de meryl streep etkisi bu.. bence neye katılsa güzel oluyor.. =)..

atalet/

Sevi dedi ki...

Ben bu aralar okuduğum kitapların filmlerini izlemeye taktım kafayı, dün akşam nihayet Kapı'yı izledim, bu akşam da bunu izleyeceğim. Bilgilendirme için teşekkürler...

KİTAPLIK KURDU dedi ki...

Sevi,
Bizim Sevi olduğunu düşünerek yazıyorum. Kapı'nın filmini nasıl buldun? Ben çok beğendim, romanla birebir örtüşmüştü. Ayrıca Istvan Szabo ile birlikte izledik o durum inanılmazdı :)

Kurtların Leylak olanı :)

Sevi dedi ki...

Ta kendisiyim :).
Kapı'nın filmi olduğunu sen yazdığında öğrenmiş, çok sevinmiştim.
İzlemek yeni kısmet oldu.
Evet kitapla örtüşmüş. Emerenc'in evinin önündeki masa ve sandalyeleri daha önceden görmüş gibiydim. İzlerken takıldığım şey, benim Emerenc'i "Emerenk" diye okumam, filmde ise "Emerens" denmesiydi; doğrusunu öğrenmiş oldum ama her duyduğumda tuhaf geldi.
Yazarın o güzel cümlelerinin ve tuhaf bir şekilde sakin ama sürükleyici anlatımının; esasen (benim için) bir kitabı okumanın keyfi ile 93 dakikalık bir filmi izlemeninki aynı şey olmasa da iyi vakit geçirdim.
Öte yandan, kitapta olduğu gibi etkisinde kalmadım. Belki de artık hikayeyi bildiğim içindir.
Beni biliyorsun, uzun yorumlarımla girdiğim bloga eziyet ederim, yine yaptım ama son bir şey:
Bu bloga ilk defa zaman ayırabildim, daha önce kısa zamana sıkıştırmak istememiştim... Keyifle okudum tümünü. (Emeği geçen herkesin ellerine sağlık...) Bir yandan dedim ki, insanlar tanıtmaya, içerik bulmaya, onları derleyip toparlamaya haftalarca uğraşsın... Ben ve benim gibi hazıra konanlar da böyle bir saatte löp diye yutsunlar bulduklarını... Olmaz. En kısa sürede bir şeyler göndermeli, borcumu ödemeliyim... Maille ulaştırırım...

KİTAPLIK KURDU dedi ki...

Sevi,
Memnun oluruz efendim :)
Peki Kapı'yı sevmişsin, aynı yazarın Katalin Sokağı'nı okudun mu, o da çok güzeldir.
Sevgiler...

Sevi dedi ki...

Yok, Katalin Sokağı'nı okumadım, Iza'nın Şarkısı'nı okudum, Kapı gibi derinden etkiledi o da beni. Hatta konu anne-baba ve kızları olunca daha da bir katıla katıla okumuştum...

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?