29 Ocak 2013 Salı

YAŞLI ADAMIN SAVAŞI, HAYALET TUGAY, SON KOLONİ VE ZOE'NİN ÖYKÜSÜ / JOHN SCALZİ


Gönderen: Feryal Çeviköz

Şayet siz de klasikleri haydi haydi hatmetmiş ve kurgubilim, fantastik, polisiye türü romanların da hayranıysanız; Scalzi'nin Yaşlı Adamın Savaşı romanını okuduktan sonra, içinizde öteki romanlarını okumak için büyük bir istek oluşacaktır. Bence Bilimkurgu türü romanların hepsine “ucuz saynsfikşin” yakıştırması yapmak büyük bir haksızlık olur. Çağdaş ve iyi bir yazar John Sacalzi. Hikâyelerin hepsi tek başına farklı bir tadı barındırsa da, kitapları okurken, sırayı takip etmenizde yarar var; Yaşlı Adamın Savaşı, HayâletTugay, Son Koloni ve henüz yayınlanan, benim de daha okuma mutluluğuna erişemediğim Zoe'nin Öyküsü.

Scalzi romanlarında sadece bilimi, zamanı, uzayı bükmekle kalmıyor; aynı zamanda sosyolojiyi, felsefeyi ve ırkçılığı da büküyor ve benim tabirimle“sosyokurgu” yapıyor. Ve romanların, iskeletlerinin omurgalarından biri ırkçılık karşıtlığı. Üstelik tüm bunları, karısına gerçekten aşık bir adamın yaşadıkları çerçevesinde yapıyor ve siz de, “onca hengâmenin arasında” kahramanın; o aşkı, her koşulda nasıl da sonsuzlaştırdığına, vazgeçmediğine şahitlik ediyorsunuz. Üstelik, aşkın, kaderi nasıl belirleyici bir rol oynayabildiğini de hissediyorsunuz. Hatta emin olun, yer yer gözleriniz dahi dolabilir.
Film olmaya oldukça aday bir görsel anlatım içerdiğini de eklemeden geçemem doğrusu...

Bir de; sakın ha kitabı, Sacalzi'nin, sonsöz gibi yazdığı teşekkür notunu okumadan kitaplığa kaldırmayın. İçtenlikle yazdığı aşikar olan yazı, öyle bir yazarın karısı olmak da hoştur diye düşündürtüyor.

İthaki Yayınları, Istanbul 2012,
Çeviri: Cihan Karamancı
Bilim Kurgu Dizisi

Hiç yorum yok:

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?