25 Ocak 2013 Cuma

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ/ A. HAMDİ TANPINAR

Ekleyen: Leylakdalı, Atalet




"Biz fakirler böyleyizdir. Kader sarayında bizim işlere bakan büro hiç şaşmaz, ihmal etmez. Zihnimizden geçen en uzak, en masum ihtimallerin, sadece şiddet ile ret için düşündüğümüz şeylerin bile ceremesini öderiz."


geç tanıdığım yazarlardan biri ahmet hamdi tanpınar..
“benim için en önemli kitaplardan biri çavdar tarlası ise diğeri de saatleri ayarlama enstitüsüdür” demişti.. arkadaşım..
çok utanmıştım.. ahmet hamdi hiç okumadığım bir yazardı..böyle kült bir kitapla eşdeğer tutulabilecek bir kitabı okumamış olmaktan.. hemen aldım..

iyi ki konuşmuşuz.. iyi ki bahsetmiş..

ahmet hamdi sembolist bir yazar.. ve batılılaşma sürecindeki türkiyeyi çok güzel dile getiren.. çok ince eleştiren bir eseri ise.. saatleri ayarlama enstitüsü..
bu süreci aslında “değişimin yapılaşması” olarak kabul edebiliriz..
yoksa neden bunca yabancı dile çevrilsin..

bu yıl  24 ocak.. ahmet hamdi tanpınar’ın ölümünün 51. yılı..
dünyanın birçok yerinde.. eserleri 24 dile çevrilen yazarı  anıyor insanlar..
ispanyolcaya çevirisinin editörünün ”hayatımda okuduğum en iyi yazar” dediği bu yazarı okumak insana çok gerçekçi bir pencereden bakma olanağı sağlıyor..


Saatleri ayarlama Enstitüsü,
Dergah yayınları, 2012, 395 sayfa,
Roman




5 yorum:

okuyan dedi ki...

Seneler önce bana da ağabeyim okumak için iki kitaba öncelik vermemi tavsiye etmişti. Biri Oğuz Atay 'Tutunamayanlar' diğeri de bu kitaptı.
Tutunamayanları seneler önce okudum ancak 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü okumaya geçen hafta başlayabildim. Fikirlerinize katılıyorum. Ve değerli yazarın kalemini bu kadar geç okuduğum için pişmanlık duyuyorum.
Keyifli okumalarınız olsun ^-^

laleninbahcesi dedi ki...

Ben edebiyat öğrencisi olmanın ayrıcalığını ve de kendisi bir yazar olan edebiyat öğretmenine sahip olmanın ayrıcalığını yaşadım. Tüm sanat akımlarına ve bu akımların öncüsü yazarları tanımamıza çok önem verirdi...O yüzden Tanpınar ile lise yılalrında haşır neşir olma şansına sahip olmuştum.

Yıllar sonra yeniden Tanpınar okumaya başladık diye bir haber vardı bugün.

yeliz dedi ki...

Ben de bir fen lisesi öğrencisi olarak bütün edebi değerlerimizi maalesef çok geç fark ettim. Bu kitap bende de var ve hep okunmayı bekliyor sabırla ama ben artık pek sabredemeyeceğim sanırım:) bu blog çok çok güzel ne iyi ettiniz sevgiler

Elif Ayvaz dedi ki...

Ah, Huzur'la Mahur Beste'yi okudum. Bu kaldı. Alacağım en kısa sürede.

Elif Ayvaz dedi ki...

Ah, Huzur'la Mahur Beste'yi okudum. Bu kaldı. Alacağım en kısa sürede.

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?