10 Ocak 2013 Perşembe

O PERA'DAKİ HAYALET/SEZER-ORHAN DURU


Gönderen: Feryal Çeviköz


"O Pera'daki Hayâlet" hakkında Ekşi'ye şöyle yazdım; “şahsım da olabildiğince mülksüz ve sivil bir şair olarak devri alemde bulunduğumdan; ben yetip yetişip, ortalıklara çıkıp da edebiyat çevresiyle tanışmaya vakıf olamadan kefen giymiş olduğu için epey hayıflandığım çok müstesna kişidir; hayalet oğuz; oğuz halûk alplaçin. onu anlatan bu kitabı oku, oku bir daha oku bıkmazsın...”

Gerçekten öyle. İki kere okudum. Arada dönüp dönüp yeniden bakıyorum. Hem etkileyici hem de eğlenceli bir hayatın kitabı. Bence, kimisine sadece okumak ve yazmak yetebilir. Yaşarken tek mülkü üstüne giydiği iki üç parça esvap; cebine sıkıştırdığı bir not defteri ve kalem; ve bir de okuduğu kitap; olabilir. Oğuz Halûk Alplaçin de öyle bir adam. Yersiz yurtsuz bir göçebe edebiyatçı; yazar, çevirmen, şair, sanatçı ve "sıkı" bir adam. 

Yaşarken çoğu kişiye belki de yaka silktirtecek şekilde davranmış. Çünkü düzen insanları için alışılmış ya da katlanılabilecek bir hayat sürmemiş. Tek sorumluluğu okumak ve yazmak. Bunu yaparken de gerekenleri temin etmek için paranın nereden aktığını pek önemsememiş. Bence çok onurlu bir hayatı doya doya yaşamış. Ahmet Oktay; "Hayalet Oğuz, her şeyi hiçbir şey, hiçbir şeyi de her şey olarak yaşadı" diyor kitapta... Ayrıca Epigraf'ta yer alan yazıda; Tezer Özlü pek güzel anlatmış; http://epigraf.fisek.com.tr/?num=714

"O Pera'daki Hayâlet" onu yakından tanıma şansını tatmış edebiyatçılar tarafından kotarılmış bir "Yaşantı" hikâyesi. Sezer Duru ve Orhan Duru'nun yayına hazırladığı kitap YKY'den. Ben 3. Baskısını okudum. Oğuz, bu kadar ironik bir biçimde; öldükten sonra hakkındaki kitap sayesinde, gıyabında para kazandığını öte alemden izliyorsa kıs kıs gülüyordur ve kesin yanında şair Ece Ayhan vardır. 


O Pera'daki Hayalet/Orhan-Sezer Duru
YKY/1996, 2.bası/153 sayfa
Yaşantı


3 yorum:

dersaadet dedi ki...

Merak ettim doğrusu. Bu blog hem yeni yazar ve kitapları tanımaya fırsat tanıyor, hem evdeki okunmamış kitap kulesinin yükselmesine neden oluyor hem de bütçede dev bir açık bırakıyor. Ama olsun kitaplar için bütçenin ne önemi var:)) Teşekkürler paylaşım için:)

okuyan dedi ki...

Kitap oldukça ilgimi çekti. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.

filiz dedi ki...

elimdeki kitaplar bitince alınacaklar listesine ilave ettim,sevgiler

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?