16 Ocak 2013 Çarşamba

KUKLA USTASI/JOANNE OWEN


Gönderen: Bir Dilim Sohbet/Zero


Bana hayatta yaptığın en iyi şeyleri sırala deseler, uzaktan sevmeli platonik aşkların şâhı olmamı ilk beşe kesin sokarım. Tabi kim ister böyle olsun ama ben gider özellikle seçerim. Ruhum melankolik, ben ne yapabilirim?:)

Kitap tanıtmak için burda değil misin, ne alaka derseniz de şöyle: çok uzun yıllardır süregelen bir şey olmasından sebep, Prag uzaktan sevmeli platonik aşklarımın zirvesindeki isimdir. Hatta arkadaki rakiplerini öyle burun farkıyla falan da değil, baya boy farkıyla geçer kendisi.

Bu aşkın oluşumu, sebepleri, yıllar içindeki 'dramatik' gelişimi falan uzun hikaye ama masal okumayı çocukluğunda bırakmayıp ileriki yaşlarına da taşımış biri olmamı sayabilirim belki, bu şehre bu kadar görmeden sevdalanmamın sebeplerinden birini. Hep bir masaldı çünkü orası. Lügatımda "battaniye" ve "kış" nasıl eşanlamlı kelimelerse "Prag" ve "masal" da öyleydi.

Ve... Şehrin harika bir fon oluşturduğu pek çok roman ya da anlatı okudum da Prag ilk kez bir masalda vücut buldu karşımda: Kukla Ustası...

Prag, Eski Şehir Meydanı, efsaneler, sırlar, masal içinde başka masallar ve insana gerçekten masal okuduğu hissi veren görsellerle süslenmiş bir kitap...

Yıllarca "Prag'a ilk gidişimin muhakkak kukla festivali zamanına denk gelmesini istiyorum" cümlesini kurmuş biri olarak elimdeki Prag masalının bir de kukla hikayesi olması ayrıca hoş oldu tabi. Bilenler bilir, dünyanın en güzel kuklalarının yapıldığı, en ihtişamlı gösterilerin düzenlendiği şehirdir Prag.

Fazla söze ne hacet, ilginizi çekiyorsa tüm bu mevzular, alın okuyun derim. Çünkü bana sorarsanız büyümeyi bir halt sanıp masal okumayı bıraktık diye oluyor herşey.


Kukla Ustası/Joanne Owen
Artemis Yay./2012, 1. bası/224 sayfa
Roman


4 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok guzel bir anlatim cok guzel bir tanitim...

Kitabi cok merak ettim.

Tesekkurler :-)

Merve

laleninbahcesi dedi ki...

Sokak kapımızda Prag'dan gelme kocaman bir cadı kuklası asılıdır. Bizim evde yaşayan üç cadıyı simgeler:)

Bu kitap mutlaka okunmalı listesine girdi. Senden kitap,film analtımı zaten masal gibi can Zero...daha sık yaz...

Nazpek dedi ki...

Ne güzel yazılmış bir yazı.
kitabıda çok merak ettim listemde ilk sıraya yerleşti

zero dedi ki...

Sevgili merve, cok tesekkur ederim. Dilerim benim aldigim keyifle okursun:)

Lale ablacim sana ve senin cadilara bayiliyorum ben zaten:)

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?