8 Ocak 2013 Salı

KAR/ORHAN PAMUK

Gönderen: Zeynep Özmen ünlü/Düşlerin Rengi



Bu kitap bana 2002 yılında, kitabın ilk çıktığı sene hediye edildi. Hediye eden şu an  çalışmaya biraz ara veren müdürüm, arkadaşım Nazan Gürman'dı.
Küsmüşüz birbirimize, ben de bakmıyorum belli ki gözlerine. Böyle olunca ya da ben olunca nedense işler büyür. "Senden gelince daha üzücü olur" der arkadaşlarım. "Demek ki gerçekten kızmışsın. Gerçekten kırılmışsın".
İşte bu kitap bana, gönlümü almanın en kolay yolu olarak bu yazı beraberliğinde gelmişti.
Ne kadar içten kırılmışım ki, kitabı sadece bu yazıyı okumak için elime alır ve tekrar yerine koyardım senelerdir. Tabii ki, o tarihten bu zamana kadar neler geldi geçti. Dostluğumuz arkadaşlığımız aldı başını gitti. Yine tatlı tuzlu hep bir aradaydık.

"Beyaz karlar sadece yeşil yapraklara yağsa idi,
İnsanların kalbi buz kesmese idi.
Saygı ve sevgilerimle
Çok gecikmiş bir merhaba için..."

Şu an uzaklarda, başka kıtada, biraz dertli. Açıp sorasım vardı, bu kitabı okuduktan sonra mı bu cümleyi yazdı.
Gerçekten Orhan Pamuk'u okumak için bu kitabını okumak lazım. Gerçi ben daha 50. sayfadayım. Yorum için erken mi bilemiyorum.
Ama siyasi olarak eleştirilen bir yazarın, bu kitapta toplum için mi yazdığını siyaset için mi yazdığını anlamanız için okumanız lazım.
Çok şaşırtıcı...
Yazıp yazıp siliyorum. Yanlış bir şey yazmak istemiyorum. Siyaseti hiç sevmem ama toplum tarafından bilinçsizce cezalandırılan yazarımızın tarafsızca, parti tutmadan, kitaptaki kadın intiharlarını nasıl gündeme getirdiğini bilseniz sanırım birazcık olsun pişmanlık duyarsınız.
"Kar"ı okuyan herkesin görüşünü bilmek isterim...

Kar/Orhan Pamuk
İletişim Yay./432 sayfa
Roman
 

4 yorum:

KİTAPLIK KURDU dedi ki...

bir fotokopicide karşılaşmıştım orhan pamukla.. elinde bir kars haritası ile.. nasıl güzel ve düzenli bir şehir diye heyecanla anlatıyordu.. eserlerine hayran bir okuru olarak sevinmiştim.. yeni kitabı geliyor diye.. çok titiz bir yazar.. karsata bir süre kalmış.. incelemeler yapmış..onları anlattı.. fotokopiciye..
ve sonra kar geldi.. hevesle aldım.. nedense diğer kitaplarını sevdiğim kadar sevemedim.. bunu..
intiharlardan söz etse de.. sanki yaancıydı uzaktı aykırıydı konuya.. sanki hiç girmeseydi de olurdu..

kitaba yazılmış nota ve sizin kitapla birlikte yazdığınız yazıya bayıldım..
teşekkürler..
atalet/

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Zeynebim, güzel kalpli arkadaşım...
Kar benim de okunacalarımdan biliyorsun;)
Yazarlarımızı kişisel görüşleri için cezalandırmamayı öğrendiğimizde daha çok edebi eseri de tatmış olacağız...

Elif Ayvaz dedi ki...

Ben de okudum ama nedense sevemedim. Üstelik okuduğum ilk kitabıydı o zamanlar. Sonra başka kitaplarını da okudum ama onları da sevemedim. Bir eksiklik duygusu uyandırıyor bende anlatımı nedense.

filiz dedi ki...

Orhan Pamuk nobel edebiyat ödülü aldıktan sonra eserlerine merak sardım,Kar ilk okuduğum eser ve ben beğendim burada fikirlerini beyan eden arkadaşların aksıne ve kars o kadar güzel anlatılmıştıki gidip görmek isterim,sevgiler

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?