26 Eylül 2013 Perşembe

KAPI KOMŞUMUZ KORSANLAR/JONNY DUDDLE


Gönderen: 2 Balık 1 Kedi






“Ev alma, komşu al” derler. Bunu neden söylediklerini ben de büyüyünce öğrendim. Daha küçük bir şehirde oldukça kendi halinde bir mahallede yaşıyorsanız herkes birbirini tanır ve çoğunlukla da birbirine yardım eder. Ama büyük bir şehirde uzun bir apartmanda yaşamaya başladığınızda asansörde karşılaştığınız herkes size yabancı gelir,”merhaba”ları hep siz başlatsanız da devamı gelmeyince boynu bükük kalakalırsınız. Bazen de çok acayip/sevimli insanlarla komşu olursunuz ama bunu o an fark edemeyebilirsiniz hele ki kapı komşunuz korsanlarsa :)
            Bunaltıcı bir sahil kasabası olan Bıkkınkıyı Kasabasında işler “normal” seyrinde ilerlerken bir gece ansızın kasabaya yeni komşular taşınır. İşin tuhafı bu komşuların bir ayağının tahta korsan gemisinde olmasıdır.
            Kasabada yeni komşulara kimse sevinmez, yeni bir arkadaşı olduğu için hayatından çokça memnun olan sadece Matilda –ki Roald Dahl’ın Matildası sebebiyle ismi ayrıca güzel- vardır. Bu Kurukafa ailesi pek bilindik ailelere benzemediğinden ve aslında kimse “farklılıktan” hoşlanmadığından doğal olarak kasabada pek kolay zamanlar yaşamazlar hatta kasabadakiler imza toplayıp onları göndermek niyetindedir –Matilda hariç- Onların bilmediği şeyse korsanların sadece geminin tamirini bekledikleridir.
            Ve yine bir gece ansızın Kurukafa ailesi kara yaşamından deniz yaşamına döner; ancak komşular için birer sürpriz de bırakmışlardır :)
Kocaman resimli kitapları farklı tasarımlarla okumak gerçekten çok keyifli. Matilda’nın korsan ailesinin oğlu Jim’i okulda da dışarıda da arkadaş olarak sevmesi,ona önyargısız yaklaşması oldukça dikkate değer. Ve tabii aralarına mesafe girdikten sonra da haberleşmeye devam etmeleri –bunun için cam şişe mektuplaşmasını kullanmaları- insanı gülümsetiyor.
İngilizcesi daha şiirsel olabilir gibi geldi çünkü çeviride aynı şiirselliği ben pek bulamadım. Kitabın tasarımı ve arkada yer alan afişi ise çocukların dikkatli gözlerinden kaçmayacaktır.
Peki ya sizin kapı komşunuz korsanlar olsaydı, siz ne yapardınız :)



Kapı Komşumuz Korsanlar
Özgün Adı: The Pirates Next Door
Yazan ve Resimleyen: Johnny Duddle
Çeviren: Turgay Bayındır
Yaş grubu: 3+
Redhouse Kidz, 2012, karton kapak, 36 sayfa
 

Hiç yorum yok:

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?