22 Nisan 2013 Pazartesi

YAZIN SANATI/ASUMAN KAFAOĞLU-BÜKE


Gönderen: SelginGB






Deneme, okumayı sevdiğim bir yazı türü değildir, itiraf etmeliyim. Nedense "deneme" söz konusu olduğunda aklıma ortaokul yıllarında Türkçe dersinde okuduğumuz Montaigne'in Denemeler'i gelir, içimi bir sıkıntı kaplar.

Asuman Kafaoğlu - Büke'nin deneme türündeki bu kitabının farklı olduğunu söylemeliyim. Kitap eleştirilerine meraklılar onu belli başlı gazetelerin kitap eklerindeki yazılarından zaten tanıyordur. Kendisi uzun yıllardır kitaplar üserine analitik eleştiriler yazıyor. Bu kitapta, bahsettiğim yayınlardaki yazılarını biraraya getirmiş, bunu yaparken de farklı bir yol izlemiş. İçindekiler'e baktığımızda bunu hemen anlıyoruz. Yazıyı yazı yapan unsurları konu olarak ele almış ve her konu başlığı altında bir kitabı incelemiş. Örnek vermek gerekirse ilk başlık "Yazar" da Yaşar Kemal ve Bir Ada Hikayesi, ikinci "Anlatıcı" da Jose Saramago ve Körlük, üçüncü "Konu" da Shakespeare ve Romeo ve Juliet  anlatılıyor. Her yazı üç veya dört sayfa uzunluğunda, konuyu işlemek konusunda yeterince ayrıntılı, özenli ve derli toplu. Çok uzun zaman önce okuduğunuz kitapları bir kere daha, okumadıklarınızı ise en kısa zamanda okuma isteği uyandırıyor.

Kitap okumayı sevenler için keyif verici ve daha derinlikli okumalar yapmak isteyenler içinse kesinlikle ilham verici olduğunu düşünüyorum. Dahası kurgu yazma heveslileri yazmak üzerine yazılmış, yol göstermeyi amaçlayan kitap ya da kurslara göre bence bu kitaptan çok daha fazla faydalanacaklardır çünkü burada sanki dersler dünyaca ünlü yazarlardan anlatılıyor. Okurken bende büyük bir iştahla "şimdi sıra kimde?" merakı uyandırdı.

Öyle yani...


Yazın Sanatı/Asuman Kafaoğlu-Büke
Can Yay./2011, 1. bası/232 sayfa
Deneme

 

2 yorum:

lale dedi ki...

Geçen hafta bir yazardan ,bir mail aldım. Yayınlanmış 26 kitabı olan bir yazar ama yayınevlerinin ,deneme kitaplarını basma konusunda çok sıkıntı yarattıklarından yakınıyor ve okur olarak düşüncemi soruyordu. Ben de deneme yazıları yazarın okura iç döküşü gibi gelir bana gibi bir şeyler söylemiştim.Ne yazık kı deneme deyince b benim de aklıma hemen Montagene denemeleri geliyor aklıma ve bana da kasvet basıyor:)

serpil dedi ki...

Asuman K. Büke'nin blogu da vardı, oradaki yazıları beğenirdim, sanırım artık yazmıyor.

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?