29 Nisan 2013 Pazartesi

BUDDENBROOKLAR/THOMAS MANN


Gönderen: Selgin GB



Buddenbrooklar - Bir Ailenin Çöküşü, Thomas Mann'ın 25 yaşında yazdığı ilk romanıdır. Bunun bir ilk roman olduğuna inanmak zordur zira tastamam, herşeyiyle yetkin bir nehir romandır. Şöyle ki, dört kuşağa yayılan bir aile öyküsü anlatılırken her karaktere hakkı verilmiş, yan karakterler olmaları gibi bırakılmış, ortam okurun gözünün önünde layıkiyle canlanacak şekilde tasvir edilmiş, yüzyılı aşan bir zaman diliminde geçişler ustalıkla sağlanmıştır. 

Otuz küsur yaşımda okuyabildiğim bu kitap bana unutulması güç, oldukça keyif vermişti. Özellikle son sayfalarda Hanno'nun ölümünü okurken kulaklarımda işittiğim Wagner'in artık bilmiyorum hangi senfonisiydi, timpanilerin ve zillerin vuruşları müthişti. Bu romanla iyi anlatının kendine has, sıkı bir müziği olduğunu, yazarın başarısının da okurun kelimelerle bu müziği işitmesini sağlamakta gizli olduğunu öğrendim.
Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 kitaptan biri olan Buddenbrooklar'ı eğer henüz okumadıysanız bence her ihtimale karşı acele etmelisiniz. 

Bu linkte de Buddenbrooklar ile ilgili yazılmış bir tez bulabilirsiniz:  http://sbe.erciyes.edu.tr/dergi/sayi_12/sayi_12_14_h_arak_215_236.pdf



Buddenbrooklar-Bir Ailenin Çöküşü/Thomas Mann
Can Yay./2012, 2.bası/664 sayfa
Almanca aslından çeviren: Kasım Eğit-Yadigar Eğit
Roman


Hiç yorum yok:

HANGİ KİTABI ARAMIŞTINIZ?